‘Als Energiecoach ga ik voor verandering in gedrag’

Brigitta Arkema heeft de training voor Energiecoach een paar jaar geleden gedaan. ‘Ik vind het interessant om bij mensen een nulmeting te maken en te kijken waar ze staan met energie, isolatie en gedrag. De redenen waarom mensen iets willen doen aan hun energieverbruik zijn heel verschillend. Op basis daarvan geef ik passende tips.’

Gedragsverandering

‘Ik zet me als Energiecoach in voor mensen. Ik wil niet alle technische dingen weten hoor! Juist het gedrag van mensen vind ik interessant. Als Energiecoach kijk ik naar wat jij wil en wat hierbij past. Er zijn vaak meer mogelijkheden dan je denkt. Ik geef aan welke dit zijn en daar hebben we het samen over. Het is maatwerk. De ene persoon moet nog beginnen en staat aan het begin van verduurzamen. De ander is zelf al begonnen en is al veel verder.’

‘We hebben als Energiecoach een CO2-meter bij ons. Heel interessant. Die zet ik ergens neer in het huis en soms zie je na een tijdje de kleur van groen naar rood gaan: een teken dat er niet goed geventileerd wordt. Dat is ongezond, veel mensen denken daar niet aan. Terwijl je frisse lucht ook goedkoper verwarmt. Ik ga hier een gesprek over aan met ze en vertel wat ik weet. Over acties die ze gemakkelijk kunnen nemen om het thuis gezonder te maken én ook nog energie te besparen. Waardoor we ook zorgen dat de energiekosten lager blijven.’

‘De Warmtescan is ook zo’n mooi middel voor ons als Energiecoach. Hiermee zie je direct en duidelijk waar je woning warmte verliest. Soms is een tochtstrip al genoeg om het verlies van warmte aan te pakken.’

Samen overleggen

‘We hebben met de groep vrijwillige energiecoaches van de Energie Coöperatie Noordseveld goed overleg over nieuwe ontwikkelingen en oplossingen. Per aanvraag bekijken we ook wie het oppakt. Ik heb direct aangegeven dat ik mensen aan het begin van hun zoektocht wil ondersteunen. Of mensen die al verder zijn maar niet goed weten hoe ze iets moeten aanpakken. Ik hou ervan om samen te overleggen wat voor hun goede volgende stappen zijn om te zetten.’

‘Als ik later iemand tegenkom die zegt ‘Dank voor je tips. Ik had hier zelf nooit aan gedacht!’ dan weet ik waarvoor ik het doe. Als ik een verschil maak is mijn missie volbracht!’