‘Bij duurzaamheid zijn de kleine stapjes belangrijk. Die kan iedereen zetten!’

Voor Carla is duurzaamheid belangrijk. En dan vooral het besef dat iedereen kleine stapjes kan zetten, richting een duurzame toekomst. Ze vertelt hoe zij zich inzet voor een duurzaam Noordenveld en geeft voorbeelden hoe jij zelf kunt meedoen.

Zelf meedoen

‘Duurzaamheid is voor mij ontzettend belangrijk. Ik maak me ernstig zorgen over het klimaat en hoe we met de aarde omgaan. Ik denk dat we ons nog niet realiseren wat er al gebeurt en wat er allemaal nog kan gebeuren als we onze manier van leven niet veranderen. We moeten doen wat we kunnen om klimaatverandering tegen te gaan. Het is belangrijk dat iedereen meedoet, kijk hier hoe jij zelf kunt meedoen.

Mensen proberen te overtuigen van het belang van duurzaamheid doe ik niet. Discussies voeren helpt volgens mij niet. Ik probeer vooral in mijn eigen gedrag te laten zien waarvoor ik sta. Door zelf veel te doen, hoop ik dat ik anderen inspireer om ook mee te doen. Of in ieder geval dat het ervoor zorgt dat ze nadenken over duurzaamheid. Mijn kleindochter deed haar spreekbeurt op school over duurzaamheid, dus misschien lukt dat inspireren al een beetje.

Zelf probeer ik zo duurzaam mogelijk te leven. Zo neem ik vooral de fiets, eet ik geen vlees, koop ik kleding zoveel mogelijk tweedehands en hebben we sinds kort ook een elektrische auto. Als mijn kleinkinderen en ik wandelen rapen we altijd al het plastic op wat we zien. We maken er een spel van. Ook mijn voedsel probeer ik zo duurzaam mogelijk in te kopen, ik ben medeboer van de Herenboerderij Hof van Rhee. Een mooi initiatief, waardoor wij ons eigen voedsel verbouwen!

Als Energiecoach zie je veel

Verder zet ik me vrijwillig in als Energiecoach. Laatst kwam ik langs bij een ouder stel. Ze hadden een afspraak aangevraagd, maar waren toch verbaasd dat ik kwam. Omdat ze ouder zijn dachten ze dat het niet zoveel zin meer had en dat daarom niemand langs zou komen bij hen. Dat vond ik zo aandoenlijk, want het is toch prachtig dat ook zij iets willen doen. Zuiniger omgaan met je energie kun je leren. Op ieder moment van je leven!

Wat ik vooral veel tegenkom als Energiecoach zijn problemen met tocht. Als je dit aanpakt verbeter je het comfort in de woning én bespaar je energie. Zo was ik bij iemand thuis waar alles geïsoleerd was, behalve één zolderraam. We gaan bekijken of de warmte inderdaad vanuit dat raam uit het huis lekt. Want als dat zo is, dan kan de bewoner daar misschien wat aan doen. En zo energie besparen.

De kleine stapjes

Misschien ben ik daarom wel energiecoach geworden, omdat ik de kleine stapjes belangrijk vind. Die kan iedereen zetten! Dit besef wil ik overbrengen. Van het plaatsen van een tochtstrip en radiatorfolie aanbrengen, tot het vullen van kieren in huis. Hoe klein ze ook lijken, ook deze stappen maken een verschil. Het gaat erom dat je inziet dat wat jij doet verschil kan maken. Iemand zei laatst nog tegen me dat het mooiste wat ik hem geleerd had was om anders te denken.’