“Verduurzamen kost veel geld, maar sommige dingen kun je ook zelf doen”

Familie van den Bosch in Peize vertelt in de vijfde aflevering van energieke buren over wat zij hebben gedaan om hun woning te verduurzamen. In totaal vertellen 6 inwoners uit de gemeente Noordenveld in de serie energieke buren hierover.

“Wij wonen hier nu vanaf 1992. Het huis zelf is van 1973 ongeveer. Het is langzamerhand een duurzaam huis geworden. In de jaren 70 werd namelijk nog niet geïsoleerd gebouwd. We zijn begonnen met dakisolatie, het vervangen van kozijnen, dubbelglas en we hebben gezorgd voor vloerisolatie. Dit deden we onder andere om het comfort te verbeteren, dat het lekker warm is als het buiten koud is. Maar ook voor energiebesparing. Toen we hier kwamen wonen was de gasrekening gebaseerd op meer dan 3000 kuub per jaar. Als je dat vergelijkt met de afgelopen jaren zat ik op 16/1700 kuub, afgelopen jaar zelfs op 1200 kuub. Het kost wel veel geld, maar sommige dingen kun je wel zelf doen. Zo heb ik zelf geholpen bij dak- en muur isolatie, wat ook weer kosten heeft bespaard. Daarnaast hebben we niet alles in één keer gedaan, maar in de loop van de tijd uitgesmeerd. Als een ruimte aan de beurt was, pakte we die mee. “

“Ik heb ook een windmolen”

“Naast zonnepalen, hebben we ook nog een windmolen. Die staat in de buurt van de Eemshaven. De molen is eigendom van een coöperatie. Daar ben ik tot toegetreden. Toen hebben we aandelen gekocht in die windmolen. Dat betekent dat je voor een deel eigenaar bent, en je ook een deel van de opbrengst van de molen terugkrijgt. Zo heb ik jaarlijks rond de 2500 kilowatt aan stroom vanuit de molen. Ik ben toen het huis wel meer gaan verwarmen door stroom. Ik wekte op een gegeven namelijk meer op dan ik verbruikte. Toen heb ik voor een deel elektrische radiatoren gekocht en ingebouwd in de de convector putten. Op die manier verwarm ik met elektra bij. Vandaar dat ik nu het gasgebruik terug heb weten te brengen naar 1200 kuub. Ik overweeg nog een warmtepomp of een airco installatie, maar die onderwerpen ben ik nog aan het onderzoeken.”

Kijk in onderstaand filmpje de vijfde aflevering met familie van den Bosch.